Hack: Bada din baby på bättre sätt!

Att tvätta bebis i badbalja är faktiskt lite krångligt. Det skall vara rätt temperatur, bebisen blir så hal av tvålen och man har bara en hand att arbeta med. Dessutom skall man först fylla upp baljan, skölja av den efteråt från tvål/badolja smuts, och förvara den. Nej, det finns ett bättre sätt! 🙂

När vi flyttade in i vår temporära lägenheten i Danmark fanns det bara en dusch. Vi kom från tillgång till badkar och djupa handfat men här var handfatet väldigt grunt och det gick inte att använda till att bada min en månaders gamla baby. Badbaljorna som finns lite varstans att köpa är ofta så stora och kräver mycket vatten för att täcka bebisen, sedan skall de diskas/sköljas ur och förvaras någonstans. Jag brukade bada vår älsta son när han var bebis i en sådan balja, men att hålla rätt temperatur på vattnet, hålla fast intvålad, hal bebis och sedan städa upp allting gjorde badstunden ganska krånglig. Dessutom fick jag väldigt ont i ryggen att stå böjd över baljan (trots ligg-instats i badbaljan).

När lillasyster föddes köpte jag först en badmadrass som man kan lägga i sitt handfat. Den torkar snabbt och innehåller små kulor. Den fungerade OK den första månaden när hon var liten, men hon växte snabbt ifrån både det grunda handfatet och efter några månader även madrassen.

Förbered duschen genom att lägga tvål och duschmunstycket nere på golvet. Kontrollera så att vattnet är lagom varmt för en bebis.

Det var då jag började duscha henne. Jag sitter ner på en liten pall i duschen med henne liggandes på mina knän. Jag brukar checka så att hon inte kan slå huvudet i väggen och lägger hennes ben på varsin sida om mig så att hon inte kan ramla av mitt knä. Detta gör att jag har händerna fria att tvätta henne. Precis utanför duschen ställer jag hennes babysitter i halv-liggläge med en öppen handduk i. När jag tvättat klart kan jag lägga henne i babysittern och sedan duscha själv! Eftersom babysittern är precis utanför duschen kan jag sitta ner på pallen när jag duschar mig själv och vara i ögonhöjd med henne så vi kan ”prata” medan jag duschar klart. Dessutom blir hon så avslappnad efter duschen att hon inte brukar ha någonting emot att ligga där och vänta på att jag ska duscha klart.

Att ha händerna fria när man duschar sin bebis utan att behöva vara rädd för att de skall ramla, och inte får ont i ryggen i processen – är en vinst! Dessutom är det skönt att slippa tvätta/torka/förvara badbalja.

Nu är hon snart åtta månader och vi duschar fortfarande såhär! Jag började när hon var ca två månader. I början lade jag badmadrassen i knät för att stötta hennes huvud bättre, men jag tror inte det behövds. Att ligga på mina lår var stöd nog redan vid två månader. Ett tips är att alltid ha vattenstrålen på låg så det inte känns för hårt och obehagligt mot bebisens hud. Ett annat tips är att hela tiden se till att det rinner lite lagom varmt och skönt vatten över bebisens kropp eftersom bebisar har svårt att hålla kroppstemperaturen. Efter jag tvättat henne på framsidan brukar jag sätta/ställa henne upp i famnen och tvätta av rygg/rumpa. Badblöjan jag har på här kommer från vår egen webshop och är från märket Alva baby! Vi kallar detta söta mönster för Koral. Kolla gärna in vår selektion av badblöjor i vår webshop Babyleo.se!

Färdigbadad! Här ligger hon och tittar på mig när jag i lugn och ro duschar klart. Jag har upptäckt att det hjälper att vara i ögonhöjd med henne så jag brukar sitta kvar på pallen när jag duschar mig själv. Kan man sitta ner och duscha på japanska badhus, kan man göra det hemma också 🙂
Här är vår video om bad-hacket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *